Image
Аутор: Natalija

МЕТОЂЕ-СВЕТИЛИШТЕ У СРЦУ КОПАОНИКА

Dec-10-2018  |  Културна_ризница

Thumbnail 1

 

     

 

 

Сваког 3.јула верници походе светилиштеиз трећег века , смештено  у срцу Копаоника.

 

У време док су Римљани копали руду на Копаонику,  у трећем веку се јавља  прво светилиште ''Копаничко Метође''.Неколико стотина метара од запуштеног римског рудника налази се црква посвећена Св. Методију .Из камене литице  извире вода, која према веровању, благотворно делује , исцељује ране, лечи разне болести , побољшава вид .

Црква у камену је посвећена  Методију Олимпијском који се на Олимпу скривао , Богу молио и писао о хришћанству у време када је то било забрањено.Мученички је пострадао за веру Христову. Посечен  је мачем 311.године.

Постоји предање да су сва насеља на Копаонику , имала општу славу 3.јула која се звала ''Копаничко Метође''.Тог дана се није радило у рудницима, али је 1504.године Турчин  присилио рударе да сиђу у окно рудника ''Метође'' и да раде. Нешто касније истог дана настало је такво невреме праћено грмљавином и провалом облака , да је гром ударио и запалио рудник.''Многи рудари су изгинули , а рударске радње на Копаонику су одједном стале, као да су се помеле''.

Од тада народ из целе Србије долази на ово светилиште , које сада припада Националном парку.Возилима је забрањен прилаз , уређени су путокази, пешачка стаза , црква брвнара и место за прихват народа.

Наше најстарије светилиште, с почетка трећег века, смештено је у пећини која се налази на 1.450м и представља споменик сакралне архитектуре. На зиду је фреска св. Методија , а на комаду камена слика Богородице са малим Христом.Вековима , сваког 3.јула, на дан Св свештеномученика Методија, овде се сакупља силан свет, долазе у пећину, моле се Богу и из малог слапа воде која извире у самој цркви траже лека разним бољкама и слабостима .

 У овом нетакнутом делу природе налази се и гејзир, природни феномен висине око 4метара са хладном водом од 4,5 степени, која у току дана направи цео круг.Ту је и Гвоздац са седам прелепих извора чисте и најквалитетније воде у земљи, у народу познате као девојачке сузе.Овде је како је говорио Филип Каниц , народ долазио на ходочашће.Долазио да се умије и пије воду , а жене да убеле лице и побољшају вид.

Поред светилишта на 1.450 м , верници су некада походили и нешто ниже,тзв. Мало Метође које је сада  зарасло и неприступачно , као и свето место недалеко од Брзећа.

 

 

У жељи да постојећа светилишта постану део туристичке понуде бруског краја, ТОО Брус  у сарадњи са туристичким радницима из Брзећа , прве седмице јула организује манифестацију ''Дани Метођа'' којом се уз богат културно – уметнички програм и бројне посетиоце ,  спајају природне лепоте, вековна предања и веровања и савремен начин живота који туристе води на Копаоник.

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE