Image
Аутор: Natalija

МАНАСТИР СТРМАЦ

Dec-10-2018  |  Културна_ризница

Thumbnail 1

 

     

 

 

Манастир за који се везују бројни  историјски догађаји.

 

Манастир Стрмац , по некима саграђен 1313.године, налази се у општини Брус у селу  Батоте, ,другом по пространству селу у Србији. Манастир је  добио  име Стрмац  по томе што  је смештен  између две стрмине .Овде се славе  Св Илија и Мала Госпојина и Св Јоаким и Ана.

Манастир је по предању, откривен тако што је један дечак, који је боловао од губе (лепре), заспао под једном зовом, и у сну му се јавило да лежи на светом месту. Када се пробудио, видео је да је сав очишћен од болести своје, само му је на левој руци остао ожиљак да сведочи да је некад имао губу. Отишавши својој кући, у село Шошиће и све испричавши својим родитељима и мештанима, они сами кренуше да откопавају и налазе темеље цркве. Ктитор цркве није познат али је сигурно народна задужбина. Сама црква је приземна грађевина – брвнара.

Према досад објављеним подацима као и истраживањима Завода за заштиту споменика културе Краљево манастир је на темељима из 1313.године саграђен 1865. године.Милан Ђ Милићевић бележи да су 1875.године у постустаничко доба дошли монаси Димитрије и Иларион из Преке да се нађу народу у помоћи и у манастиру Стрмац примали невољне да лече и крепе. Манастир је познат као целебни и доста људи долази недељом и празницима да им се чита молитва за здравље а брачни парови који немају деце долазе у Манастир, где им се даје грожђе са лозе Св. Симеона из Манастира Хиландар. Стрмац је једно време био испосница манастира Студенице а повезује их иста слава – Мала Госпојина и Св. Јоаким и Ана коју манастир Стрмац слави.

За време Другог светског рата манастир Стрмац је био женски, под управом Игуманије Косијане где је било 12 монахиња, као и монаси са Валама старог (отац Флавијан који је и сахрањен у Стрмцу). Од 1949. године, Манастир Стрмац је мушки у њему бивају по један или два монаха.

Црква је једна мала једнобродна грађевина , са темељом од камена, а горе је чатма.Иконописана је.Најпознатије фреске су Богородица са Христом и Исус Христ.

За ово место везани су бројни догађаји из ближе и даље истирије српског народа:

-1808.године Павле Цукић у  Првом српском устанку и Карађеођевој револуцији на овим просторима води борбе са Турцима.

-1875. И 1876.године у српско-турским ратовима од Жарева, преко Батота, Разбојне и Јанкове клисуре воде се велике битке за пробијање фронта.

-1917.године Коста Војиновић, у копаоничко-топличко-јабланичком устанку овде води жестоке борбе .

 - За време Другог светског рата  после збора одржаног на овом простору,на Малу Госпојину 1941.године, мајор Драгутин Кесеровић доноси одлуку и одавде креће на Крушевац.Извршивши потпуну мобилизацију у копаоничком, жупском и делу расинског среза Кесеровић је  у Расинском четничком одреду на окупу имао од 800 до 1000 војних обвезника од којих 460 са пушкама.Поред ових наоружаних, у нападу на немачке гарнизоне у Крушевцу 23. И 24 септембра 1941.године учествовало је исто толико са моткама,секирама и вилама.Тим поводом у близини манастира је почетком новембра 2012.године откривена спомен плоча мајору Драгутину Кесеровићу.

 На овом месту, крај плоче мајору Драгутину Кесеровићу,  поштоваоци Равногорског покрета се сваке године окупљају одајући пошту  настрадалим припадницима четничког покрета за време и после завршетка Другог светског рата.

ПОред манастира, пре десета година је саграђен конак који су заједно финансирали житељи овог дела општине, приватни предузетници, верници,локална самоуправа и министарство за инфраструктуру и капиталне инвестиције. Конак поред простране трпезарије и кухиње , поседује и 5 соба са 15 постеља.

 Осим  тога верницима је омогућено да до манастира дођу асфалтом и у вековној тишини потраже свој душевни  мир.

Новосаграђени конак је освештао Владика Хризостом 21.септембра 2008 године.

У Стрмцу се 2.августа на светог Илију одржава велики народни сабор који из године у годину окупља све већи број мештана не само Батота и околних села већ и из Куршумлије, Блаца, Крушевца и Александровца.

Обележавање манастирске славе , св Јоаким и Ана почиње јутарњом светом литургијом којој присуствује велики број верника који од малена на овај дна походе ово свето место , верујучи у чудотворну исцелитељску моћ овог места и лековите воде чији се извор налази у његовој близини.

По благослову Његовог Преосвештенства, епископа крушевачког, господина Давида, од маја месеца ове године задужени свештеник за манастир Стрмац је Милан Качаревић који у сарадњи са ОШ ''Бранко Радичевић'' из Разбојне овде држи часове верске наставе. Поред веронауке  ученицима се овде држе и остали часови, тако да деца у Стрмцу проведу  диван дан дружећи и учећи у тишини столетних шума.

 

 

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE