Image
Аутор: Natalija

МАНАСТИР ЛЕПЕНАЦ-И КАД ОДЕМО, МИ СМО ТАМО СА ВАМА

Dec-10-2018  |  Културна_ризница

Thumbnail 1

 

     

 

 

Отварањем пута до манастира створили су се услови за изградњу конака који би у великој мери допринео развоју верског туризма не само на подручју општине Брус већ и целог Расинског округа.

Манастир  Лепенац је изграђен крајем 14.века, посвећен је Св Стефану , а задужбина је Деспота Стефана Лазаревића, најумнијег владара тога времена . Од некадашњег манастирског комплекса који су сачињавали конаци, црква звонара и други објекти, данас је очувана само црква и неколико мањих објеката где су  трпезарија и стан за калуђера.

Предање каже да је у време док је цар Лазар зидао Лазарицу у Крушевцу, његов син Стефан возећи камен из ових крајева , сваког дана остављао по једна кола камена у Лепенцу и тако зидао себи задужбину.Када је цар Лазар видео манастир  занемео је од лепоте места где је  подигнут као и самом грађевином и широм околином па је свом сину пуна срца честитао и рекао да се због лепоте и манастира који је као венац између брда, ово место назове Лепенац.

Неизвесно је када је црква настрадала, односно када је манастир опустошен и престао са радом.Очигледно је да је манастир насилно порушен и спаљен а имајући у виду када је највећи број наших споменика настрадао, може се претпоставити да је судбину страдања Лепенац доживео крајем 17 века.

 До саврменог доба, грађевина је доспела оштећена, али се ипак могао реконструисати  њен првобитан изглед.Манастир је обновљен у периоду од 1968. До 1973 .године под надзором Завода за заштиту споменика културе Краљево.Од читавог ансамбла живописа  до данас  су очувани само избледели фрагменти по којима је тешко судити о ликовној вредности фресака.Према тврђењу наших истакнутих стручњака живопис Лепенца потиче из последњих деценија српске самосталности.

 

Манастир Св Стефан по начину градње припада моравској школи а  по димензијама (18мх8м)спада међу највеће манастире свог времена.

 

Код манастира св Стефан 15. августа се одржава велики народни сабор који из године у годину бележи све већу посећеност, због чега је кроз оближњу шуму  просечен пута , тако да се до манастира сада може доћи и аутомобилом.

 

Ово место из године у годину , у све већој мери походе млади људи , брачни парови са малом децом, верници из целе Србије који се манастиру Свети Стефан увек радо враћају,  а који, како нам је рекао  отац Силуан  , на растанку кажу, ''и кад одемо , ми смо тамо са Вама''.

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE