Image
Аутор: Natalija

ЦРКВА СВЕТОГ ПЕТРА И ПАВЛА У КРИВОЈ РЕЦИ-МЕСТО ГОЛГОТЕ И СТРАДАЊА

Dec-10-2018  |  Културна_ризница

Thumbnail 1

 

     

 

 

Црква пуна мештана 12.октобра 1942.године дигнута у ваздух.

Црква светог Петра и Павла у Кривој Rеци подигнута је у периоду од 1616-1621. Године.Саграђена трудом и подвигом ктитора , попа Вуксана и свих кметова.Зидана је под турском окупацијом и уз дозволу  Султана коју је поп Вуксан лично добио путујући у Цариград.Црква је величине 12х6 а налази се на једном узвишењу у центру Криве Реке поред  два  јавора која памте све догађаје који су пратили богату историју овог краја.Цркву  саграђену  са Султановом дозволом  први пут су порушили Турци.Предање повезује историју цркве са судбином три девојке сакривене у њој  kako не би красиле харем  неког бега.Јавори поред цркве памте издају потурице, уз чију помоћ их је бег пронашао. Девојке је убио а цркву порушио.

Други пут, црква светог Петра и Павла натопљена је крвљу  12.октобра 1942.године,када су Немци, Фоксдојчери и Бугари  у знак одмазде овде затворили 100 мештана и дигли у ваздух.

Црква је после рата обновљена а седамдесетпет година после покоља  поплочан  je и  плато где се  сваке године 12.октобра окупља велики број посетилаца одајући пошту мештанима  страдалим  1942 .године .

 

О страдању Криве Реке , односно њених мештана у цркви Светог Петра и Павла, што је у односу на број мештана и пале жртве , било једно од највећих стратишта у Другом светском рату, сведоче бројни стихови испевани у народу , који се преносе са колена на колено.

Црква Светог Петра и Павла ће 2021.године обележити четири века од изградње, четири века постојања и страдања, током којих су је непријатељи два пута рушили до темеља и током којих је она сваки пут  поново грађена. Припреме за обележавање 4оо година  светиње , већ су почеле.

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE