Image
Аутор: Natalija

ЦРКВА СВЕТЕ ПЕТКЕ НА ДУБУ

Dec-20-2018  |  Културна_ризница

Thumbnail 1

 

     

 

 

Темељи цркве откривени пре више од једног века.Прва истраживања 1998.године.

 

Црква св Петке , с краја 5. и почетком 6.века , налази се на Дубу у Малој Врбници, недалеко од Бруса, на надморској висини од 555м, на прелепом узвишењу одакле поглед, с једне стране пуца на Копаоник, а с друге на Жупу и Крушевац.

Прича каже да је Сибин Милетић, пре сто година, сањао да је на овом простору постојала црква.Молио је старац мештане да му помогну у откопавању , али узалуд.Посла се прихватио само његов унук са којим је после дугог времена  и  пуно рада открио темеље цркве и крст. Од тада народ долази на ову црквину , коју Завод за заштиту споменика културе из Краљева обилази и бележи 1968.године.

Готово двадесет година касније у Малој Врбници је 1987. Године формиран црквени одбор на челу са Ивом Вучковићем.Прва истраживања су вршена од 1. До 29 јула 1998.године када су откривени темељи једнобродне цркве 15,5 х 7,5 метара и дебљине зидова 70цм.Осим тога, пронађени су и делови крста и рибе у камену, накита, латинских натписа, нешто керамике, све у боји и крст из 1812 године. По речима Гордане Тошић из Завода за заштиту споменика културе Краљево,тада су пронађени фрагменти камене декоративне пластике која је била украшена мотивима карактеристичним за ранохришћански период , као што су флорални и геометријски.Осим тога пронађен је и фрагмент декоративне камене пластике са натписом који стручњаци нису успели у целости да дешифрују али се претпоставља да је реч о натпису БЕАТУС , што указује о раној романизацији ових крајева.Првим истраживањима  откривена је црквена грађевина која је имала централни простор, наос, и припрату а на старим темељима, у складу са условима  службе заштите подигнута је нова црква св Петке, где је прва литургија одржана 2004.године .

Поштујући светост места, колективно памћење и услове службе заштите, мештани Мале Врбнице и околине , су на темељима ранохришћанске цркве, подигли нову цркву  св Петке на Дубу, која је  данас  место  окупљања великог броја верника из Бруса и околине који на Велики петак и празник свете Петке походе ову светињу.

У  пролеће 2018.године, уз благослов епископа крушевачког  г-дина  Давида , у порти цркве Свете Петке на Дубу посађена су два калема хиландарске лозе. ''На подручју бруске општине , ова благородна лоза ће дати додатни подстрек , не само свештеничкој и монашкој заједници која припада крушевачкој епархији, него и локалном живљу да се додатно окрену развоју српског виноградарства и винарства  молећи се пред овом светом лозом,'' речи су проф. др Небојше Марковића, прото мајстора нових хиландарских виногарада, који је резнице лозе донео са Хиландара.

Са локалитетом на Дубу стручњаци повезују  и ранохришћанску базилику на локалитету Небеске столице.Истраживањем ових старохришћанских локалитета стиче се слика о богатом археолошком наслеђу бруског и копаоничког краја што govori  да су беле мрље на археолошкој мапи Србије  последица неистражености а не питања постојања култних центара и насеља , попут овог на Дубу или на Небеским столицама.

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE