Image
Аутор: Natalija

НЕБЕСКЕ СТОЛИЦЕ НА ВРХУ КОПАОНИКА

Dec-20-2018  |  Културна_ризница

Thumbnail 1

 

     

 

 

Археолошка истраживања почела 1998.године.

Многобројни културно-историјски споменици , сведоци немирне и драматичне старије и новије прошлости,  дају посебну атрактивност Копаонику.Он је аутентични сведок смена бурних епоха. Као ретко где у Србији, овде су се срели и сукобили векови, о чему најречитије сведоче римски, средњевековни и савремени културно- историјски споменици, који се налазе на Кошпаонику и у његовој непосредној околини.

Преко Копаоника су водили римски путеви а њиховим трагом су , током средњег века, пролазили дубровачки каравани према Србији и Цариграду, кнез Лазар у бој на Косово 1389. године,...

Један од истакнутих висова Равног Копаоника је Црквиште.Налази се на висини од 1853метара.Сама реч каже да се ради о месту где је некада постојала црква. Црква на готово највишем врху Србије посебно је била интересантна за археологе који су овај локалитет , за који сматрају да је остатак средњевековног утврђења са црквом,прогласили за један од највећих у Србији.

nebeske stolice 1

 

Локалитет је добио назив по оближњем брду на планинском врху, на коме се налазе само стене, које су инспирисале Живојина Мишића да овом месту да име Небеске столице.

Завод за заштиту споменика културе Краљево је 1998. године спровео  археолошка истраживања локалитета Небеске столице, којима је руководила Гордана Тошић. На значај и светост места , које житељи околних села називају Црквином , указао је како крст око кога се пале свеће , тако и предање да је црква посвећена светом Прокопију на чији празник околно становништво походи ово место.На постојање више грађевина  упућивала је и сама конфигурација терена што је потврђено ископавањем.живањима је руководила  Гордана Тошић.

Из  казивања археолога Гордане Тошић, сазнајемо да је на  доминантном платоу одакле се сагледава позамашни простор некадашње римске провинције Дарданије, пронађена   базилика   чији је под био украшан мозаиком од кога је сачуван само део . Мозаик је  био  састављен од поља у којима су приказани геометријски и зооморфни мотиви, међу којима је и птица са својим симболичким вредностима које се односе на духовни свет. Симболика мотива је као и на другим ранохришћанским мозаицима била повезана са симболиком боја, тако да се користе бела, црвена и голубије плава. Ако се има у виду асоцијативност  боја као и могући гносеолошки смисао, разумећемо важност боје попут речи, у касноантичком односно рановизантијском свету. У тој равни, голубије плава означава вечно, црвена земаљско, а бела  вечно и бесконачно.

На поду базилике пронађени су и фрагменти живописа чија уситњеност не допушта иконографску анализу, као и фрагменти прозорског стакла кроз које је некада продирала светлост која је имала значајно место у целокупном доживљају сакралног простора јер светлост је симбол Бога, као што је Сунце,  симбол Христа. Главни репер за датовање базилике на Небеским столицама остаје подни мозаик који се по својим карактеристикама уклапа у ранохришћанску мозаичку продукцију на територији Дарданије, Македоније и Новог Епира .

nebeske stolice 2

 Након ових уследила су нова открића: још старија грађевина у којој је пронађен римски новац из 3. и 4. века, делови керамичких и стаклених посуда из античког и рановизантијског периода, као и добро очуван комад римског мермерног рељефа.

 Посебну пажњу заслужује део мермерног рељефа изузетно фине израде на коме је приказан лик са плаштом преко рамена. Тако на основу досадашњих резултата истраживања може се закључити да се на Небеским столицама налазио важан култни центар, а насеље, пет-шест километара ниже подигли су рудари и војници, јер се зна да је Копаоник у античко доба, као и у средњем веку, био чувен по рудницима сребра и гвожђа, у народу познат као Сребрна планина.

nebeske stolice 3

С обзиром на трасу дубровачког пута и на значај који је Запланина имала  у средњевековним комуникацијама, поглед са Небеских столица упућује на њихову повезаност, тим пре што се са овог места Запланина види као на длану, са свим својим рударским окнима и сада већ затрављеним путем којим се некада силазило у село.

Ово култно место , сваке године 21.јула, на дан светог Прокопија постаје стециште верника који долазе да на врху Србије, на Небеским столицама,   запале свећу и помоле се Богу.

Судећи по локацији на којој се налази, значају откривених детаља и ономе што би они могли представљати, као  и традицији која је у колективном памћењу локалног живља ите како присутна , Небеске столице би могле  постати једна од значајнијих туристичких дестинација на археолошкој мапи Србије.

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE