Image
Аутор: Natalija

ВЕЛИКА ОДГОВОРНОСТ И ПРИВИЛЕГИЈА

Dec-25-2018  |  Родна_Равноправност

Thumbnail 1

 

     

 

 

Јасамина Савић је прва жена на позицији заменика председника Општине Брус.

 

            Како се сналазите на функцији и како је жени у мушком свету политике, ако тако можемо да кажемо?

             Равноправно учешће жена и мушкараца у политичком и јавном животу је један од услова демократије. Волела бих  својим начином понашања и поруком коју ја шаљем својим радом, да пошаљем поруку младим женама које желе да се баве политиком, да буду одмерене у сваком погледу . То није лако али уколико желите да вас цене у српском друштву, жене морају да буду образоване, озбиљне, информисане и пет пута боље него што су то мушкарци.

            Ово је Ваша друга јавна функција која захтева велико ангажовање, одговорност па и одсуство од куће. Може ли Јасмина да буде подјенако добра заменица председника Општине и мајка, супруга...

             Пре ступања на дужност заменице председника општине била сам заменица председника Скупштине општине Брус. У овом послу најважније је да сте свакодневно на услузи грађанима и да што брже и ефикасније излазите у сусрет њиховим потребама. То изискује велику одговорност , али уједно је и велика привилегија. За мене је највећи успех када видим задовољне грађане, тако имам мотивацију да радим још више. Али, тешко је да једна жена може да буде максимално посвећена приватном животу, породици јер то заиста тражи целог вас, и да путујете кад год је потребно, и да будете са људима на терену и да обилазите. Ако нема подршке породице, тешко је све.

             На позицији сте са које можете боље да сагледате друштвена кретања, односе и проблеме, па и положај жена у друштву. Можете ли да утичете на унапређење и укључење жена у друштвени и јавни живот  Бруса?

             Родна равноправност дуго је била само декларативнa. Данас имамо жену на челу Владе Србије, четири жене на челу Министарства, председницу Народне скупштине, све више жена  у предузетништву, као и на руководећим местима у локалним самоуправама. Сматрам да је важно да се жене што више укључују у све друштвено-економске токове, тиме и у политику, а задатак свих нас је да их подржимо у томе, што и чинимо.

            У којој мери, као жена, успевате да наметнете своје мишљење и свој поглед на решавање одређених проблема?

             Код мене је заступљена слобода говора, ником не намећем своје мишљење. Већ сматрам да се проблеми најбоље решавају сарадњом, договором и компромисом. Ако свако дође на пола пута, напредоваће се на демократски начин.

             У кабинету председника Општине женама припадају значајна места заменика, помоћника и шефа кабинета. Како се то одржава на функционисање кабинета и како жене међусобно сарађују?

             То су жене на значајним местима тј. важним позицијама и мислим да се свака од нас добро сналази. Када говоримо о сарадњи између нас, све су веома снажне, пожртвоване и одане послу, и ни једна од нас није спотакла другу на политичком путу. Заиста градимо добар тим.

             Верује се да иза сваког успешног мушкарца стоји жена, ко стоји иза Вас?

            Као што иза сваког мушкарца стоји жена, тако уз подршку свог партнера и своје ћерке тј. своје породице, ја не бих успела да будем овде, тако да иза мене стоји мој супруг и мојa породицa.

            Сматрате ли себе успешном  и оствареном женом?

             Чини ми се да постоје бројна наметнута правила и очекивања по којима се жена данас сматра оствареном и успешном. За мене су лични осећаји важнији од спољашних процена, па тако оствареност препознајем у тренутцима у којима помислим ,, живот је леп,, . То се дешава када ћеркица блиста од среће, када сам у друштву људи са којима не треба пуно речи да би се разумели. Сваки пут када радим оно што волим.

            Шта је по вашем мишљењу успех?

            Бити успешан је императив времена у којем живимо. Сматрам да је успех тј.успешан онај човек који оствари равнотежу између приватног и јавног живота, укључујући каријеру, остваривање материјаллног благостања и свакодневног рада на духовном оплемењивању.

 

РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКТА ''Женска људска права-перспективе родне равноправности'' ПОДРЖАВА ОПШТИНА БРУС , ПО КОНКУРСУ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИ ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА ЗА 2018.ГОДИНУ.

СТАВОВИ ИЗНЕТИ У ПОДРЖАНОМ МЕДИЈСКОМ ПРОЈЕКТУ НУЖНО НЕ ИЗРАЖАВАЈУ СТАВОВЕ ОРГАНА КОЈИ ЈЕ ДОДЕЛИО СРЕДСТВА.

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE