Image
Аутор: Natalija

''ПЕШЧАНИК'' И ''КАЛИОПА'' ГОШЋЕ СКУПШТИНСКОГ ТЕЛА ЗА РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ

Feb-01-2019  |  Родна_Равноправност

Thumbnail 1

 

     

 

 

''Пешчаник'',''Калиопа'' и скупштинско тело за родну равноправност о родној равноправности.

Скупштинско тело за родну равноправност било је домаћин састанка до кога је дошло на иницијативу УЖ ''Пешчаник'' Крушевац и УЖ ''Калиопа''Брус. На састанку је било речи о Мапи женских права  у Расинском округу , која омогућава праћење промена у локалним заједницама у корист смањења дискриминације према женама  и унапређења њиховог положаја и квалитета свакодневног живота. Снежана Јаковљевић, председница УЖ ''Пешчаник'' је присутне упознала са стањем женских људских права у РО, апелујући на активисткиње из Бруса , као и на скупштинско тело да се активније укључе у борбу за подизање свести јавности о важности родне равноправности и смањење родних стереотипа.

О  искуствима стеченим током  реализације пројеката говориле су Иванка Јаковљевић Московљевић, председница УЖ ''Калиопа'' и Снежана Миладиновић, потпредседница која је посебно нагласила велику потребу рада са младима, односно децом код којих се од раног детињства развија стереотип о положају жене и њеној улози у породици и друштву.

Чланице скупштинског тела  Соња Петровић Стевовић и Милица Михајловић упознале су гошће са проблемима , изложиле своје активности и  Акциони план за побољшање положаја жена  до 2020. године, од чега је део активности, када су унапређење здравствене заштите  и превенција у питању, већим делом реализован. Наиме у протеклом периоду одржано је више предавања здравствених радника о значају превенције у спречавању рака дојке и грлића материце,  које у женском делу популације представљају водећи узрочник смртности. Осим тога, у сарадњи са Домом здравља Брус, спроведено је више акција превентивних прегледа за које је бруска здравствена установа 2017.године награђена а у децембру 2018. за само месец дана мамографским прегледом дојке било је  обухваћено више од 500 жена из Бруса и околине, за које је локална самоуправа обезбедила  бесплатан превоз.Скупштинско тело за родну равноправност ће и у наредном периоду радити не само на подизању свести и значају превенције, већ и  на унапређењу положаја жена у друштву и активнијем учешћу у локалном јавном животу,такође се чуло на састанку.

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE