Image
Аутор: Natalija

МХЕ БРУС – ПОТВРЂЕЊО УКИДАЊЕ ДОЗВОЛЕ

Sep-07-2020  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

 

Министарство - Жалба  Фригокуна неоснована.

Министарство грађевинарства , саобраћаја и инфраструктуре одбило је као неосновану жалбу Привредног друштва са ограниченом одговорношћу  ''Фригокун'' Брус на Решење ОУ Општине Брус , односно Одсека за урбанизам и грађевинарство,којим је утврђено да је дозвола за изградњу МХЕ Брус ,која је постала правоснажна 21.августа 2015.године,престала да важи по истеку две године од њене правоснажности,јер инвеститор није започео радове на њеној изградњи.

У образложењу  Решења  Министарства  између осталог се наводи  да је решењем првостепеног органа од  17.јула 2015.године , које је постало правоснажно 21.августа  исте године, издата дозвола инвеститору  Привредном друштву са ограниченом одговорношћу Фригокун за изградњу мале МХЕ Брус, на десној обали Грашевачке реке, снаге 520КW  са годишњом производњом 2340KW, с тим што је , у тачки 6 наведене дозволе,  утврђено да грађевинска дозвола престаје да важи  ако се са изградњом објекта не отпочне у року од две године од правоснажности дозволе.

Како је половином новембра месеца грађевинска инспекција ОУ Општине Брус  обавестила  да од правоснажности  решења до 20.августа 2017.године нема података о извођењу било каквих грађевинских радова на траси МХЕ  и на локацијама  водозахвата и машинске зграде,то је Одсек за урбанизам и грађевинарство  ОУ Општине Брус донео Решење о престанку важења поменуте грађевинске дозволе.

Решење Министарства је коначно тако да  инвеститор нема право на подношење жалбе , већ  у складу са законским одредбама може покренути  управни спор.

 

Прошлу, 2019.годину , обележили су бројни протестни скупови на којима су грађани изразили своје неслагање и револт најављеним радовима на изградњи минихидроелектрана , Брус у Жиљцима и Кресаја у Радманову.http://www.stvarnostonline.co.rs/vest/4206

 

 ОТПОР МХЕ У 2019.

2019.годину обележио  отпор изградњи МХЕ на Грашевачкој реци.

Више протестних окупљања житеља села узводно уз Грашевачку реку, ноћне страже  и блокаде саобраћаја на путном правцу Брус-Копаоник  са циљем спречавања почетка радова на изградњи МХЕ , обележило 2019.годину.

Жиљци,7.јул 2019.године.

После покушаја  извођача радова да на парцели  предвиђеној за градњу машинске куће постави таблу, у  Жиљцима је одржан први протестни скуп са кога је инвеститору МХЕ ''Брус'' Горану Јовићу упућена  порука да мештани  неће дозволити почетак радова.Овом приликом указано је на низ пропуста, грађани су се позвали на скупштинску одлуку о забрани цевоводних минихидроелектрана и, тражећи заштиту локалне самоуправе и надлежних државних институција, подсетили да су локације за потенцијалне мхе из Просторног плана Општине Брус избрисане још 2013. године, уз тврдњу да је грађевинска дозвола за изградњу мхе надомак њихових кућа истекла још 21.јула 2017. године.

''Имам кућу, имање, синове, унучиће и праунучиће.Мој деда је сишао са брда пре 120 година, ради те реке, није имао где да напоји волове....Живимо једни од пољопривреде, други од пољопривредне пензије.Имамо малине, купине и лен баште...И сад  долазе да нас угрозе.Одузимају нам реку.Уколико нам узму реку или нека ме убију или ћу сам да се убијем '',речи су седамдесетосмогодишњег Ратка Стојановића који је на протест дошао са целом својом породицом.

За Саву Савића, пензионисано војно лице , ово није борба за и против МХЕ већ борба за државу која се , како каже, овде и сада брани.''Ова долина која води са Копаоника до Расине и Мораве је од виталног значаја за општину, а могу рећи и за овај део Србије. Држава се брани овде. Оваквим чином , угрожавањем опстанка, свесно или несвесно, подстичемо одлазак људи са овог простора.Прекид воде, значи прекид живота.Мењамо биодиверзитет, људи су принуђени да оду одавде.Празнимо подручје а оно нам је предпоље одбране Србије.....Људи би прихватили да се вода узме 100,200 па и 300метара и да се после тога враћа у корито, али ово што се ради на 3 -4км , то је окупација.''

Подршка Брусјанима  за очување река стигла је из Јошаничке Бање.''После свега онога што је Јошаничка Бања доживела, становишта смо да Брус не сме да поклекне и дозволи да се и једна деривациона МХЕ изгради на њеној територији.Јошаничка Бања има  15 повезаних хидроелектрана од којих се три налазе  у зони Националног парка ''Копаоник''.Оно што ми сада, после неколико година експлоатације, видимо је да све више извора пресушује и све више башта остаје непоорано.Брус и Жупа живе од пољопривреде и воћарства, и ако се деси да и вама реке остану суве, као нама,становништво  ће морати одавде да се исели'', поучен својим искуством  каже Александар Драшковић ,еколошки активиста из Јошаничке Бање.

''Права је истина да корист има само онај ко је власник хидроцентрале, онај ко хидроцентралу направи, да мештани остану без воде, да не могу да обрађују своје земљиште, да ће се временом десити пресушивање извора и да ћемо ми сами све то плаћати кроз ону ставку број 6 за повлашћене произвођаче обновљивих извора енергије'', опомиње др Јелена Дрманац из   Јошаничке Бање , и додаје да места за оптимизам нема ни када су радна места у питању јер је цео процес  аутоматизован па је  један радник  довољан на неколико мини хидроелетрана.

''Мали водоток је живи организам који све време свог путовања има прилив и одлив вода.Једним дугачким цевоводом  дужине од километар,  у овом конкретном случају 3,5км,  ви тај део циркулација вода прекидате.Како то не би био проблем? Велики је проблем....Долази до драстичних промена екосистема а какве ће последице бити, не можемо  чак  ни да претпоставимо'',рекао је између осталог  окупљеним грађанима  проф.др Ратко Бајчетић,потпредседник Зелене странке.

Удружење грађана ''Рајко од Расине'', које се већ годинама залаже за очување  река и редовно организује акције чишћења корита и обала Расине ,такође је подржао  бунт грађана против МХЕ . Верољуб Милутиновић члан Удружења посебно је том приликом нагласио -''Нама су генерације оставиле ту нетакнуту природу а ми смо изгледа решили да оно што треба сваком човеку, вода и ваздух, дамо неколицини а остали да немају права на воду....Зашто се не бране бранске, оне на ветар, него се узима људима вода  и остављају се без егзистенције.''

Под  паролом ''У вину је истина у води је спас'' Брусјанима су подршку пружили и еколози из Александровца  организовани  у  Удружењу ''Сачувајмо жупске реке''.'' Дошли смо да подржимо скуп наших пријатеља из Бруса.Као и на Грашевки, по катастру МХЕ  из 1984.године, и на Расини је планирано осам електрана од Рибара до Жељина а и на Брајковини су планиране  шест.Трудићемо се да са локалном самоуправом  забранимо изградњу МХЕ '', каже Владимир Рашковић, члан Удружења.

 

Жиљци,11.јул 2019.

Мештани Жиљака који су углавном били у својим малињацима на обали Грашевачке реке, прекинули су бербу како би спречили истовар машине којом  је извођач радова ''Металац компани'' из Куршумлије требало  да почне копање цевовода за будућу МХЕ.''Дошли смо да блокирамо пут и зауставимо истовар машине.Људи су дошли без икакве документације. Спорна траса пролази кроз парцеле овде присутних мештана.Радови почињу а да нису решени имовинско-правни односи.Хоће да почну радове на машинској згради а немају ни прилазни пут парцели.Овај пров+блем траје десетак година. Овде се ради о великој заради за инвеститоре а  за нас мештане о голој егзистенцији и опстанку'', рекао је бивши председник Општине Брус, одборник у СО , мештанин Жиљака Зоран Обрадовић.

На лицу места био је и шеф градилишта Дарко Лазаревић који је показао разумевање за мештане али и нагласио да је као извођач радова везан роковима које мора испоштовати.''Ми смо извођачи радова.Дошли смо по уговору да радимо.Имам уговор и рок у коме морам да изведем радове,Уговор је потписан са фирмом Фригокун Д.О.О. Брус, цевовод је дуг 3.200 м.Радови се изводе у Србијаводама до парцеле у власништву поменутог предузећа.До сада смо се много пута налазили у сличним ситуацијама. Разумем ове људе, али ми смо само радници.Морамо да радимо и примамо плате''.

После целодневне блокаде истовара машине, извођач радова се повукао а мештани су увели ноћне страже.

Жиљци,13.јул 2019.

После спречавања извођача радова да истовари машину , у Жиљцима је ново протестно окупљање одржано само после неколико дана.На скупу су се појавили инвеститор  Горан Јовић и Момир Божилов ,овлашћено  лице  инвеститора, који је, прекидан звиждуцима,  између осталог рекао :''У ничији приватни посед  не желимо да улазимо , никоме да правимо штету.Радови су дозвољени у катастарским парцелама које пролазе кроз водопривредно земљиште и на нашој парцели 1028КО Жиљци.У току извођења радова желимо да се придржавамо свих законских прописа , да поштујемо сва решења и сагласности министарстава, да покушано са будућим комшијама  да се договоримо шта можемо да им помогнмемо.Ако то успемо у реду, ако не , ми ћемо искључиво да се придржавамо оног што нам закон дозвољава.''

Уз повике ''Лопови'',''Одлазите'', ''Не враћајте се'', Не дамо реку'' окупљени мештани су испратили инвеститора  а затим су се , једни  вратили у своје малињаке а други на дежурство које ће , како су тада рекли, трајати све док се  и коначно не стави тачка на ову причу.

Радманово,2.септембар 2019.

После дописа председнику Општине у коме инвеститор МХЕ ''Кресаја'' обавештава да ће у пратњи обезбеђења ''које ће бити ангажовано све време извођења радова'',почети са радовима у понедељак, 2.септембра, пет дана пре истека грађевинске дозволе, на обалама Грашевачке реке ново окупљање мештана , али овога пута у Радманову где је  кроз засеок Павличевићи  до машинске зграде у Савићима планирано постављање цевовода  дугог  2.345м.

Како се током дана извођач радова није појавио на локацији ноћне страже су организоване и у овом селу.

 

Радманово,12-13.септембар 2019.

Мештани Радманова и осталих поткопаоничких села нешто после 10 .00 часова одлучили су да блокадом пута од Бруса према Копаонику  покушају да  спрече почетак  радова  на изградњи водозахвата  будуће МХЕ '' Кресаја'', за коју је грађевинска дозвола истекла 7.септембра.

Делегацију мештана у јутарњим сатима примио је  председник Општине Саша Милошевић  који је потом, током преподнева , заједно са својим сарадницима изашао на терен . Након  двовневне блокаде саобраћаја на путу Брус- Брзеће , на предлог МЗ Радманово , Општински суд је донео  привремену меру  уклањања  машине  из водотока  и ослобађања парцеле у року од 24 часа.Поступајући по налогу Општинског суда у Брусу ,извођач, Металац компани,  је , пре наведеног рока, машину уклонио и ослободио парцелу  коју  је претходног јута   запосео и оградио.

 

 

Жиљци,03.октобар 2019.

Сценарио из Радманова поновљен је почетком октобра и у  Жиљцима. Нешто после пет сати, када су се страже повукле а људи отишли својим кућама да се припремају за  дневне обавезе, извођач радова ''Металац компани'' Куршумлија истоварио је машину на  споредни пут ка Грашевци и  простор обележио тракама.

Поучени  искуством из Радманова од пре двадесетак  дана, мештани су одмах блокирали саобраћајницу ,обуставили саобраћај на путу Брус- Брзеће и о томе обавестили општинско руководство.

Очекујући излазак инспекције на терен, на лице места  су изашли  председник Општине Саша Милошевић  и заменица  Јасмина Савић ,који су упознали  окупљене мештане са предузетим мерама.

По изласку комуналног инспектора на терен и налога за уклањање машине са сеоског пута, вучни воз предузећа Металац компани,  испраћен је  са обала Грашевачке реке.Трећи пут овога лета.

Брус,25.октобар 2019.

Након свих ових догађаја  Општинско правобранилаштво је као пуномоћник месних заједница  Жиљци и Грашевци ,25.октобра ове године, поднело пријаву  Одељењу републичке урбанистичко-грађевинске инспекције  Министарства  грађевинарства, саобраћаја и зрбанизма   ради провере изградње по основу грађевинске  дозволе за изградњу МХЕ ''Брус'' а Одсеку за урбанизам и грађевину Општинске управе Брус захтев за утврђивање престанка важења грађевинске дозволе горе поменуте електране.

Када је у питању МХЕ ''Кресаја'', Правобранилаштво је у складу са предлогом за доношење привремене мере , Основном суду у Брусу поднело тужбу  за заштиту права МЗ Радманово , при чему ће привремена мера изречена 13.октобра текуће године  остати на снази све до окончања судског спора.

Брус,20.новембар 2019.

На захтев Општинског правобранилаштва , као заступника месних заједница Грашевци и Жиљци, Одсек за урбанизам и грађевинарство  ОУ Брус  донео је  20.новембра 2019.година  Решење којим  је дозвола за изградњу минихидроелектране ''Брус'' на Грашевачкој реци, која је постала правоснажна  21.августа 2015.године, престала да важи по истеку две године,  јер инвеститор у наведеном року није почео радове на њеној изградњи.

 

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE