Image
Аутор: Natalija

У БРУСУ ДВА ЛИЦА ЗАРАЖЕНА И ТРИ СА ПРЕЛЕЖАЛОМ ИНФЕКЦИЈОМ

Oct-26-2020  |  Епидемија

Thumbnail 1

 

     

 

 

Узето пет серолошких и три ПСР узорка.

Према  данашњем извештају Ковид амбуланте бруског Дома здравља, узорковано  је 5 серолошких тестова  од којих су два показала присуство  ИГГ антитела која указују на прележалу инфекцију ,  док су код троје резултати били  негативни.

Поред тога, узоркована су и три ПСР теста која су послата у Ватрено око у Ниш.

Резултати ПСР тестирања обављеног у четвртак , 22.октобра потврдили су присуство корона вируса код  две особе, док је на основу серолошких тестова, утврђено да је ,од пет узоркованих особа, једна  прележала инфекцију.

Од 7 особа  са респираторним тегобама , које  су се у петак,23.октобра, обратиле  лекарима у Ковид амбуланти,  ПСР узорци су узети од две  , три серолошка теста су била негативнна а један пацијент  је упућен на Инфективно одељење Опште болнице  Крушевац.

 

 

Постоје две врсте теста. Један служи за детектовање вируса и то је ПСР тест који се ради из бриса и говори нам да ли смо заражени корoном.

Други тест је серолошки и он не детектује вирус директно, већ детектује одговор нашег организма на евентуално присуство вируса, односно открива антитела и ради се анализом из крви.

Укратко речено, ПСР тест говори да ли смо заражени, а серолошки да ли имамо или смо прележали вирус.

Када се врши тестирање, било да се ради о ПСР или серолошком , битно да се код ПСР тестирања  да то буде у тренутку  када се појаве симптоми и када су они на врхунцу, односно када у слузокожи носа и ждрела постоји довољан број инфективних агенаса.

Што се тиче серолошког тестирања, то је тестирање којим се утврђује присуство антитела и које означава да је инфекција присутна или је била пристутна. Постоји ИГМ антитела или ИГГ антитела.

ИГМ антитела указују на свежу инфекцију, док ИГГ антитела указују на инфекцију коју смо имали у неком ранијем периоду.

 

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE