Image
Аутор: Natalija

БРУС СЕ ОПРАШТА ОД МИЛУТИНА ЦВЕЈИЋА

Jan-06-2021  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

 

Сахрана на градском гробљу данас у 13.00 часова.

На градском гробљу у Брусу  данас у 13.00 часова биће сахрањен Милутин Цвејић  Цвеја врстан и свестран уметник, велики хуманиста , човек највећих  људских  вредности  који није жалио свој труд, време и рад како би младим нараштајима пренео само делић свог раскошног талента.

Кроз школу фруле Милутина Цвејића прошло је на стотине најмлађих Брусјана који су временом постали део престижне и највеће школе фруле у Европи.Својом упорношћу и преданим и марљивим радом , како је говорио '' уз огромну помоћ и разумевање тадашњег директора Културног центра Зорана Здравића , створен је бруски бренд'' који је био његов понос.

Цвеју смо сви знали , са спортских терена, концерата,ликовних колонија, хуманитарних акција...

Градским парком и шеталиштем  још увек се разлеже звук фруле Цвејиних фрулаша.

У свој  раскоши  свога талента некада нам се чинило да је и претеривао, али је при том било јасно да је то Цвејина жеља да нам скрене пажњу, не на себе, већ на своје ученике и њихово умеће, као и на богату културно-историјску баштину српског народа.

Није био школавани уметник, али његове  уметничке слике и иконе оплемењују простор многих домова и јавних установа, дуборези су оставили свој траг у времену и простору, фрула је заузела место које јој припада  а  његови ученици су носиоци највећих награда и признања, неприкосновени  на  такмичењима  фрулаша.

Строг и професионалан, вредан,  стрпљив и истинољубив, посветио је себе вишем циљу који  једни нису разумели а други нису желели да га подрже на том путу.

Са убеђењем  да  је то његова дужност и да дар од Бога нема своју цену, несебично је делио свој таленат на тај начин га вишеструко умножавајући.

Цвеје више нема,али оно што је оставио иза себе је немерљиво.

Пред последњи излазак на сцену и концерт  у Етнографском музеју, у једном од наших дугих разговора, дубоко разочаран, али чини ми се одлучнији него икада , рекао је '' Па , зар сада, после толико година, да се повучем? Шта ће бити са том децом?''

Ван времена и свакако изнад средине , живот  Милутина  Цвејића  је окончан онако како није заслужио.Отац четворо деце о којима је говорио са поносом и посебним поштовањем, осуђен пре суђења, у медијима назван најпогрднијим именима, одлучио је да своју  и част своје породице сачува на овај начин.

Као и све што је у животу радио и у томе је успео.

У оваквим приликама биографски подаци су неизбежни, али не и када је Цвеја у питању.Живео је ван овог времена  а оно што нам је оставио у наслеђе превазилази све оно што би могло да стане у један људски век.

Својим талентом и несвакидашњом посвећеношћу раду са децом пружио је не само немерљив допринос очувању традиције и културног наслеђа, већ је обележио целу једну епоху  која се не завршава његовим одласком са животне сцене.

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE