Image
Аутор: Natalija

ПЛАН ИМУНИЗАЦИЈЕ ПРОТИВ КОВИД -19

Jan-12-2021  |  Епидемија

Thumbnail 1

 

     

 

 

Три фазе имунизације.

Вакцину против КОВИД-19 до краја 2021.године примиће 20 одсто становништва ,односно око 1,3 милиона грађана, а у случају веће доступности вакцине ,планира се имунизација и до 50 одсто популације. Институт за заштиту јавног здравља ''Др Милан Јовановић Батут'' објавио је план који има три фазе и планира вакцинацију 1,75 милиона грађана.У Србији су одобрене Фајзер-Бајонтек вакцина, од које је до сада, према званичним подацима стигло мање од 25 хиљада доза , и руска вакцина Спутњик, од које је стигло 2.400 доза.

План предвиђа имунизацију по фазама и то редом који почиње здравственим радницима и најстаријим грађанима,а затим следе пацијенти који болују од хроничних болести, запослени у установама од важности за функционисање друштва, као што су правосуђе,полиција , део просвете ....

Запослени у просвети и они који су запослени ван медицинског и образовног сектора, а нису обухваћени другом фазом, биће вакцинисани у наредној трећој фази.Тада би, према плану, вакцину могли примити и мигранти, бескућници, старији од 50 година на издржавању затворске казне,При чему би, како стоји у Батутовом плани приоритети били одређени накнадно.

Имунолошкиња Емина Милошевић изјавила је да су Фајзерова вакцина против коронавируса и руска вакцина Спутњик  поптуно безбедне и да је досад најозбиљније забележено нежељено дејство алергијска реакција која се јавља једном у милион случајева, преноси Фонет.

Милошевић је за Н1 рекла да бројке најубедљивије говоре о безбедности вакцина против коронавируса, јер је у свету досад вакцинисано више од 18,5 милиона људи.

Она је апеловала на колеге да се вакцинишу, јер је досад најозбиљније забележено нежељено дејство била алергијска реакција, која се дешава изузетно ретко - једном на милион датих доза.

Додала је да су остале забележене реакције на вакцину бол на месту убода, малаксалост или повишена температура који трају дан, два и прођу.

У Плану такође се објашњава да ће се водити евиденција о имунизацији у електронској форми те да ће подаци о броју вакцинисаних особа бити доступни на сајту Министарства здравља и Батута. План такође наводи да ће особама које приме вакцину бити издат лични картон односно потврда о извршеној имунизацији.

Национални координациони тим за припрему и спровођење имунизације против ЦОВИД-19 припремио је и усвојио потребне оперативне планове и стручно-методолошка упутства за спровођење имунизације, уз стручну подршку Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, који су доступни на порталу ове установе.

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE