Image
Аутор: Natalija

СУМОРНА ДЕМОГРАФСКА СЛИКА БРУСА

Feb-11-2021  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

У матичну књигу рођених 2020. 98 уписа.

 

''У 2020. години исплаћено је једнократне помоћи за 98 рођене деце на териоторији општине Брус.То је мање у односу на 2019.годину када је рођено 105 , а још мање у односу на 2018. када је рођено   114 деце'', подаци су Одсека за друштвене делатности ОУ Брус  које Никола Збиљић оцењује као суморне и забрињавајуће.'' По овоме видимо да је статистика  јако суморна и лоша.Наставља се тренд рађања мањег броја деце на територији општине.Проблем наталитета је јако велики, практично крећемо се ка катастрофалним последицама, тако да нам је за решење овог проблема неопходна помоћ државе, како би смо зауставили тај негативан тренд'', наглашава Збиљић.

На основу Одлуке о финансијској подршци и другим олакшицама  породици са децом , Општина Брус исплаћује једнократну новчану помоћ за свако рођено дете, а осим тога, исплаћују се и путни трошкови за пратиоце и децу,којима  је  ,на основу мишљења интерресорне комисије, потребна додатна подршка.Општина покрива и трошкове превоза ученика који до школе путују више од 4км, као и ужину ученицима из социјално угрожених породица.

Поред овога, Збиљић подсећа да су  прошле године, преко министарства задуженог за демографију  и популациону политику , конкурсом  обезбеђена значајна средства за унапређење  локалне популационе политике. Са 350.000 динара бесповратних средстава, финансијски је подржано осморо   младих  родитеља  предузетника, а патронажна служба бруског Дома здравља добила је ново  возило  Дачија Сандеро.

После застоја у исплати принадлежности , накнаде родитељима се исплаћују на време и без икаквог проблема , каже Збиљић и додаје да на основу већ поменуте одлуке родитељима припада по 20.000 за свако рођено дете,  40.000 за прворођено,  док је за близанце тај износ 80.000 а за тројке 120.000 динара.

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE