Image
Аутор: Natalija

ПОЧЕЛА СА РАДОМ ГОНДОЛА БРЗЕЋЕ – МАЛИ КАРАМАН

Feb-12-2021  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

 

Свечаности присуствовала премијерка Ана Брнабић.

 

У присуству председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић  и других  високих званичника, данас тачно у подне пуштена је у рад гондола Бrзеће – Мали Караман којом  ће , у зависности од временских услова, туристи на врх Копаоника стизати  за 12 до 15 минута. Изражавајући велико задовољство , пожелевши овом приликом све најбоље малим срединама попут Брзећа, које проналазе свој пут развоја, премијерка је посебно нагласила да је пуштање у рад гондоле за њу од посебног значаја , и лично,  јер је реч о првом  реализованом пројекту из програма  ''Србија 2020-25 ''.

''Ова гондола је за Србију  још један у низу значајних резултата у последњих неколико година.А резултати су универзалан језик, нешто што свако разуме. И ми ,Брусјани, добро разумемо значај ове најмодерније туристичке атракције на Копаонику, ''рекла је између осталог у свом обраћању председница Општине Брус  Валентина Милосављевић .

''Гондола ће  из Брзећа  до Малог Карамана превозити туристе за 12 минута.Инсталација има 28 стубова, две међустаноце, 74 кабине које примају 10 особа и једну лукс кабину. Капацитет гондоле је иницијално 1600 скијаша на сат а максималан капацитет је 2.400 скијаша.Циљ ове  инвестиције није само развој  ски центра Копаоник већ целе општине Брус и ја се надам да ће они искористити ову инвестицију и унапредити туристичку понуду и привреду општине,''нагласио је директор  ЈП Скијалишта  Србије  Дејан Ћика.

Дужина гондоле  је  3.741метар,  висинска разлика 843м, гондола има и  две међустанице –Струга,повезана са стазом Бела Река 1 и ФИС ,са хангаром за одлагање корпи,којој је припадајућа стаза Бела Река 2.

''Влада  Србије је одавно препознала  значај и потенцијал Копаоника. Ми смо 2015-2020. године уложили укупно  125 милиона динара у развој туризма на овој дестинацији.Од тога је 100милиона динара отишло искључиво за развој ски центра Копаоник и ми ћемо,наравно, и у нашим даљим плановима наставити да улажемо у Копаоник као  дестинацију, али морам да кажем да су сви ови наши напори заједно са напорима привреде и приватника који постоје и раде овде, допринели томе да је пораст броја туриста на Копаонику,  за последњих пар година, чак 33 одсто а да је  2020. година, која је за све нас била катастрофална , за Копаоник била сјајна јер је забележио рекордан број посетилаца од  105.000, што је у односу на 2019. гогину пораст од 23 одсто,'' изјавила је министарка  трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

ЈП ''Скијалишта  Србије'' је 23.марта прошле године доделило уговор за јавну набавку радова на изградњи гондоле Брзеће- Мали Караман , с пратећом инфраструктуром по систему ''кључ у руке'', конзорцијуму који предводи носилац посла  Лајтнер АГ. Вредност радова је 27 милиона евра.

Представници Лајтнера су завршили обуку радника ЈП ''Скијалишта Србије'' за руковање гондолом  која је  увезана у систем за продају и контролу ски карата.

За вожњу гондолом важиће ски пас од једнодневног до сезонског, као и појединачне карте за панорамску вожњу.Што се тиче појединачних карата за панорамску вожњу гондолом, повлашћење цене карата се односе на најмлађе и најстарије.  Цена карте за одрасле је 1.000 динара , док ће деца узраста од 6 до 11 година плаћати   600 ,а старији од 65 година  800 динара.

Радно време гондоле је од 8.30 до 16.30.

Данашњим пуштањем у рад гондоле  отвара се нова етапа у развоју  поткопаоничког краја, пре свега Брзећа које у овом тренутку располаже са  око 1.200 постеља у домаћој радиности и  4.500 у хотелима , а  сасвим је сигурно да ће гондола  прекинути период мировања у изградњи  угоститељских објеката, капацитета око 3.000 лежајева,  започетих  пре готово две деценије  и допринети  поновном отварању напуштених  ,од којих се неки налазе у непосредној близини полазне станице.

 

 

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE