Image
Аутор: Natalija

ФРАНЦ ФУРЛАНИ- ИЗГРАДЊА ГОНДОЛЕ ФАНТАСТИЧАН ПОСАО

Feb-17-2021  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

 

У тешким условима одрађен фантастичан посао.

Франц  Фурлани , званични представник  Лајтнера , у своју прву званичну вожњу гондолом кренуо је по њеном свечаном  отварању. Заједничка вожња  и  десетак минута у повратку, били су довољни за краћи разговор са  човеком  који је од самог почетка укључен у реализацију пројекта  ''Гондола   Брзеће –Мали Караман''.

-Са радом на овој гондоли  , са пројектима  , почели смо 2010.године, дакле, практично, пре 11 година.Две године касније, 2012.године потписан је Меморандум када је Лајтнер био заинтересован за улазак у ту причу, пошто је стварно видео велики потенцијал Копаоника.'',присећа  се господин Фурлани и додаје- Онда је нешто успорило . Знам  проблеме са екологијом и неке друге, али ево дочекали смо тај дан.Можемо да кажемо да смо радили без губљења времена.Битно да је гондола завршена и да све ради како треба''.

Гондола Брзеће –Мали Караман је завршена у рекордно кратком року, за шест месеци. Почетку радова је претходило укљањање постојеће инфраструктуре жичаре Бела Река која због дотрајалости није радила две године. Званично, радови су започети у јуну месецу а завршени пре Нове године.

''Уговор је потписан крајем марта , то је био и период када је почела и ковид криза.Радило се у отежаним  околностима, а  екипа која нас је пратила, сам Лајтнер и екипа домаћих предузетника, нарочито Брзмин из Бруса, дала  је све од себе .Сви грађевински радови су почети у јуну и у рекордном времену, за пола године, гондола је урађена,'' додаје Фурлани  наглашавајући чињеницу да се  радило у  веома тешким условима и да је реч о фантастичном послу .

-То није  једна гондола. Ми можемо слободно да кажемо да су то три гондоле, пошто имамо две међустанице и три одсека.То су , значи, као и три гондоле, велика  висинска разлика, тешки услови  за рад , али екипа у комплету је одрадила фантастичан посао, '' оцењује Фурлани.

Изградња гондоле и њено пуштање у рад представља замајац у привредном развоју целог региона, при чему  туристички радници и мештани Брзећа гаје посебну  наду  за даљи развој туризма на овом простору. Брзеће у овом тренутку располаже са  4.500 постеља у хотелском  и 1.200 у приватном смештају,   док  би у објектима чија је изградња у току,у наредном периоду требало да буде још  додатних 3.000.

-Копаоник у овом тренутку има доста инфраструктуре'',сматра Фурлани .- Сви центри по свету гледају да имају што више километара  ски стаза. За маркетинг  то је најбоље.Дакле, што више стаза. Мислим да је  све груписано око центра  и да сада треба ширити према Брзећу.Дакле ови пројекти сада, отварање нових рејона, то је оно што је потребно Копаонику. Више километара нових стаза, нова инфраструктура са вештачким оснежавањем.Смештаја има доста, посебно сада у Брзећу.Перпективе су веома, веома добре за Копаоник''.

На крају разговора ,приближавајући се почетној станици у Белој Реци , Франц Фурлани је за stvarnostonline изнео своје убеђење да  ''Копаоник постаје један од главних центара у овом реону.Не причамо само о Балкану, већ и шире.Без проблема се може успоређивати са неким великим центрима у западној Италији или Аустрији, тако да уз оно  што је планирано, уз пораст инвестиција, Копаоник ће бити  фантастичан ски центар.''

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE