Image
Аутор: Natalija

НОВИ ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛИ ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА

Feb-22-2021  |  Образовање

Thumbnail 1

 

     

 

 

У РО 14 послодаваца обучава ђаке за 43 занимања.

За укључивање у дуални систем образовања ове године је заинтересовано 14 послодаваца из Расинског округа који би желели да обучавају ђаке за 43 занимања, показују подаци крушевачке Регионалне привредне коморе

Привредна комора Србије у сарадњи са Министарством просвете спроводи активности на планирању уписа ученика у средње школе за наредну школску годину, по дуалном моделу образовања, а ове године је тај поступак споведен онлајн.

– Послодавци из Расинског округа су се интересовали за профиле: бравар – заваривач, оператер машинске обраде, машински техничар за компјутерско конструисање, електричар, техничар за компјутерско управљање (ЦНЦ) машина, трговац, кувар, конобар, посластичар, електромонтер мрежа и постројења, електротехничар информационих технологија, техничар за обликовање намештаја и ентеријера, месар, оператер у прехрамбеној индустрији, пекар, прехрамбени техничар, техничар за логистику и шпедицију, индустријски кројач, туристичко-хотелијерски техничар, столар, техничар за дигиталну графику и интернет обликовање, техничар за полимере, индустријски механичар… – наводе у крушевачкој Регионалној привредној комори.

Подаци РПК показују да послодавци који су исказали интересовање за дуално образовање у наредној школској години међу запосленима имају 18 лиценцираних инструктора, док је у Округу укупно 75 лиценцираних инструктора који су прошли потребну педагошко – дидактичку обуку и положили испит. Такође, тренутно су у дуално образовање укључене 22 компаније из Округа које су прошле неопходан процес акредитације, а већина компанија определила се за више дуалних образовних профила.

Тренутно се у четири средње школе у Расинском округу по дуалном моделу образују ђаци за занимања бравар – заваривач, оператер машинске обраде, техничар за компјутерско управљање (ЦНЦ) машина, модни кројач, механичар моторних возила, конобар и кувар.

На основу исказаног интересовања привредника Привредна комора Србије је формирала предлог о потребама привреде за будућим кадровима и доставила га Министарству просвете које доноси коначну одлуку о структури уписа у средње школе те објављује Конкурс за упис ученика у средње школе, који се очекује крајем априла 2021. године.

Управо је о плану уписа у средње школе и занимањима за које ће се ђаци у Расинском округу у следећој школској години образовати по дуалном моделу разговарано на недавном састанку представника Министарства просвете са начелником крушевачке Школске управе и директорима средњих школа из Округа. Тада је саопштено да је извесно да ће се од наредне школске године у Хемијско технолошкој школи образовати ново занимање – форензички техничари, те да ће то одељење бити у дуалном систему образовања.

У Расинском округу је ове школске године по дуалном моделу уписано 180 ђака у шест одељења.

 

ИЗВОР:https://krusevacgrad.rs/

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE