Image
Аутор: Natalija

СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ ПАЛИМ БОРЦИМА 1912 – 1999.

Jul-27-2021  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

Код цркве Огњене Марије у Разбојни.

 

У знак сећања и пијетета према учесницима ослободилачких ратова од 1912. до 1999. године из бруске општине који су положили своје животе за одбрану земље, откривено је спомен обележје код цркве Огњене Марије у Разбојни.

Иницијатива за постављање споменика потекла је од привредника и великог хуманисте Радисава Предолца Диска који је и сам био учесник ратних дешавања у Републици Српској и на Косову.

''Нас пар из села Разбојна смо се скупили и разговарали о изградњи споменика.Првобитно смо имали намеру да споменик поставимо у центру села, али смо због неких компликација од тога одустали и одлучили да га пребацимо у црквено двориште'', каже Предолац који је у овој иницијативи , у међувремену, остао сам и цео посао извео до краја са жељом да се никада не забораве људи који су своје животе дали за одбрану и слободу Србије.

Свечаности су поред представника удружења бораца, ратних војних и мирнодопских старешина, поштовалаца слободарске традиције, родбине, пријатења и мештана Разбојне и околних села, присуствовали и представници локалне самоуправе Никола Збиљић и Драгана Деспотовић.

''Велика ми је част и задовољство да сам позвана да присуствујем овом свечаном скупу, отварања спомен обележја храбрим људима нашег краја који су се несебично борили за своја огњишта, своју домовину и за то положили своје животе,'' рекла је између осталог Деспотовић откривајући са супругом Радисава Предолца, Добрилом, споменик са именима 134 палих бораца који ће убудуће, поред обновљене цркве на Царини, сећати младе нараштаје на жртву коју су преци кроз историју полагали за слободу своје домовине.

 

 

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE