Image
Аутор: Natalija

ЗИС – БРУСКА МУЗИЧКА ЛЕГЕНДА

Aug-12-2021  |  Бруска култура сећања

Thumbnail 1

 

     

 

 

''Хармоника је нераскидиви део мене''.

 

Милован Вуковић Зис, музичка легенда Бруса, човек који је са Народним оркестром РТС-а компоновао и снимио 32 народна кола, иза себе је оставио богат уметнички опус  мноштва трајних снимака за матичну кућу, РТС, и седам издатих плоча.Већи део онога што је током живота на хармоници створио ,на жалост, није снимљено, због чега је и сам жалио.

Рођен је 14.децембра 1931.године у Кобиљу. Основну школу је завршио у Брусу ,а средњу економску у Кобиљу.

Са хармоником је почео да се дружи од најраније младости, или боље рећи детињства када је ,због физичке слабости и тежине инструмента, отац ишао са њим на весеља,како би носио хармонику. У прве тајне  музицирања  на дугметари  увео га је Синиша Радуловић из Ботуње, да би касније, са 14 година постао ученик  Радосава Стевовића из Мале Грабовнице.

''Почео сам врло млад. Волео сам хармонику и она је до данас нераскидиви део мене,'' говорио је Зис без кога је било незамисливо било какво весеље и прослава,  не само у бруском крају.

У то време, половином прошлог века, када је разглас био постављен целом главном улицом, Зис је наступао углавном пазарним даном, а како је већ стекао популарност и у околини,  са њим  су као солисти  у Крушевцу, Александровцу, Блацу наступали  и солисти Велибор Марјановић Цига и Милан Арсић Цоле.

'' Из тог времена остале су ми предивне успомене када се живело и дисало једном душом.Жао ми је једино што нисам био довољно амбициозан  па да снимим све оно што сам могао.За радио Београд имам стотинак трајних снимака, али су иза мене остале само четири плоче.Поносим се што сам, заједно са тадашњим велемајстором  Властимиром Павловићем Царевцем и  Радетом Јашаревићем, снимио и лонг-плеј плочу са бројем осам'', говорио је  виртуоз за кога је Царевац  више пута  рекао да  хармоником свира као виолином.

 

У својој богатој музичкој каријери Милован Вуковић је са Народним оркестром РТС-а компоновао и снимио 32 народна  кола. У почетку је оркестром управљао Властимир Павловић Царевац а потом  Раде Јашаревић, Боки Милошевић, Бранислав Ђокић и Љубиша Павковић. Тада су и настали   тзв. ''трајни  снимци'' који се у архиви  чувају као непроцењиво благо југословенске културне баштине.

Милован Вуковић Зис је са Народним оркестром  Радио Београда  снимао пуних  27 година, од 1959. до 1986.

''Узори су ми били Ђурица Ћирковић и други хармоникаши из тог времена.Учио сам хармонику од Синише Радуловића из Ботуње, али мој прави учитељ је био Радосав Стевовић.Онда ме је запазио Царевац и одвео да снимам са великим  Народним оркестром . Прво коло добило је име по месту мог рођења- Кобиљачко. Затим долазе Расинско, Грачанка, Христовачко, Војканово, Брусјанка'', присећао се Зис својих почетака.

А старији Брусјани се и дан данас сећају  мајстора на   дугметари  какав се ,кажу, рађа једном у сто година.Човек који је волео људе и они њега.Није било весеља, прославе,културне манифестације,  боемске ноћи у Брусу , без  хармонике која је у његовим рукама добијала специфичан звук који весели, разгаљује душу, растерује облаке и доноси музичке зоре у чувеној хотелској башти, чији је некада и директор био.

Многи млади музичари су имали ту част и срећу да прођу школу чувеног Зиса, а Властимир  Павловић Царевац је, да би се сусрео са легендарним солистом на хармоници Милованом Вуковићем Зисом, због лоших путева  мотором долазио у Кобиље.Сматрао  је да хармоникаш који на хармоници музицира префињено као на виолини, мора да ради са Народним оркестром на чијем се челу он налазио.

Говорио је Царевац   да Зис може  много више, али и  Зис, као ни многи други, није желео да напусти Брус, где је 2007.године и преминуо.

У част  легендарног  хармоникаша  Милована Вуковића Зиса, сваке године у оквиру манифестације ''Дани Бруса'' ,у центру града се одржава меморијални концерт са његовим именом   којем поред бројних младих харминикаша који тек улазе  у свет музике наступају Зисови ученици,као и бројна прослављена имена међу којима  су Миша Мијатовић, прва хармоника света, Стефан Вукашиновић... 

 

 

Традиционални Меморијални концерт ''Милован Вуковић Зис'' ове године је у среду,  18.августа у 18.20 на бини у центру града.

 

 

 

Текст је део пројекта ''Бруска култура сећања''  који  је суфинансиран из Буџета Републике Србије- Министарство културе и информисања.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE