Image
Аутор: Natalija

СЛИКАРИЈАДА '' ПРЕДРАГ ШАРАНОВИЋ''

Sep-27-2021  |  Бруска култура сећања

Thumbnail 1

 

     

 

 

Традиција  дуга 53 године.

Главна градска улица Бруса, у самом центру, сваке године у августу месецу постаје сликарско платно  по коме малишани предшколског и основношколског узраста  својом маштом ,са кредом у руци , осликавају  асфалт.

Уз ову манифестацију одрасле су и стасале бројне генерације Брусјана и њихових гостију из свих делова бивше Југославије. На тај дан се са нестрпљењем чекало, у почетку, поводом  Дана ослобођења Бруса  који је обележаван 10.августа, а потом,Дана општине, 19.августа, на дан св.Преображења Господњег .

''Сликаријада'' је утемељена 1968. године, као прва таква манифестација у Србији, на идеју Предрага Шарановића по коме је ова манифестација касније и добила званичан назив.

У својој књизи ''Бруски трагови прошлости и садашњости'', хроничар бруског краја Аранђел Јеличић каже: '' Деца кредама у боји по слободном избору сликајуу центру Бруса своја нека виђења, сваке године на Дан ослобођења Бруса. На тридесетој Сликаријади учествовало је преко 2.500 деце из Бруса, Александровца, Београда, Земуна и других места Србије, затим Загреба, Врбовца, Ленарта и других места бивше Југославије.''

Иницијатор и  идејни творац манифестације, Предраг Шарановић , дошао је у Брус 1965.године од када обавља учитељску дужност у Горњем и Доњем Липовцу,Лепенцу и Брзећу.Најдуже се задржао у Доњем Липовцу .Поред  позива просветног радника који је обављао са пуно љубави, Шарановић је сликао и резбарио у дрвету. Имао је једну самосталну изложбу у Брусу и више групних.Брусјани га памте као дугогодишњег активисту Црвеног крста, сарадника Културног центра, Покрета горана и учесника 29 омладинских радних акција, од тога 26 са ударничком значком.

Центар за културу Брус ове године је, поводом  Дана општине, организовао 53.Сликаријаду.На задовољство организатора и покровитеља манифестације, Општине Брус,  учешће је узело око 200 малишана  не само из Бруса , већ и из целе Србије.И овога пута Брус је имао привилегију да постане велико сликарско платно  дечије маште и креативност , по чему је, и 53 године од  установљавања Сликаријаде, и даље  остао јединствен не само у Србији већ и ван њених граница.

 

 

''Сликаријада '' је манифестација која траје и уз коју ће сасвим сигурно и будуће генерације најмлађих Брусјана одрастити уз констатацију идејног творца манифестације Предрага Шарановића, која је остала сачувана у,  сада већ пожутелој, новинарској бележници да је '' важно да се деца друже, исказују своје склоности, активирају своју машту и креативност која ће у будућности бити покретачка снага  нашег друштва.''

 

 

Текст је део пројекта који  је суфинансиран из Буџета Републике Србије- Министарство културе и информисања.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE