Image
Аутор: Natalija

МИЛОСАВЉЕВИЋ – НАСТАВЉАМО СА ВЕЛИКИМ ПОДУХВАТИМА

Dec-28-2021  |  Политика

Thumbnail 1

 

     

 

 

Годишња конференција за новинаре председнице Општине.

''Доћи на чело управљања  општином   у доба короне није било ни мало лако , а ни много паметно,'' рекла је председница  Општине Валентина Милосављевић на почетку свог годишњег обраћања новинарима, и додала, ''Након годину и четири месеца, буџет  је стабилизован, дуговања која су имала законску основу  за плаћање су плаћена, бројни пројекти су започети и реализовани. Неколико њих је  у току реализација. Усвојен је буџет општине Брус за 2022. годину за коју смо предвидели значајно већа улагања из области комуналне инфраструктуре, пољопривреде, здравства, туризма, социјалних питања и заштите животне средине.

 

 

''Када је у питању путна инфраструктура ми већ имамо иза себе близу 10км асфалтираних путева, што представља велики искорак имајући у виду  да је у протеклом периоду од  2016. до 2020. асфалтирано свега 3,8км. Завршена је изградња асфалта у дужини од 2,1км у селу Кочине,у селу Игрош у  дужини од 1,5км, затим у селу Батоте у дужини од 3км, Велика Грабовница засеок Станићи  570м,стари  дреновачки пут 240м. Укупно асфалтирано 7,41км.

 

 

Тренутно имамо и пет активних градилишта која нису завршена због временских услова а  асфалтираће се  када то време дозволи.Асфалтира се пут до гробља у дужини од 165м што би требало да буде завршено у наредна три дана, наравно, ако време послужи. Затим у Жилинцима два крака: 854м деонице пута од Златара према Турјаку , као и 950м крак Јовановићи.

У селу Доњи Липовац завршени су сви припремни радови за асфалт и  остало је само да се асфалтира, дужина 3км. У  селу Велика Грабовница, засеок Вукајловићи,  започети  су земљани радови. Такође је требало бити завршен асфалт у дужини од 1км у овој години, али је извесно да ће се наставити са радовима чим пре. Са овим активним градилиштима , где је  реализација у току, укупна дужина асфалта износила би 13,5км.''

 

 

Председница је упознала јавност и са радовима на путној инфраструктури који се финансирају из републичког буџета , односно ЈП Путеви Србије- Батоте  извесно  добија још 2,8км , до Никољаче, Доњи Липовац  већ поменутих 3км, Жилинци још  2,5км, Осредци, засеок Блажићи,2,7км као и  засеок Божановићи у дужини од 300м, нагласивши да ће актуелна општинска власт пре лета иза себе имати 22 км асфалтираних путева.

Планом капиталних инвестиција за 2022. из локалног буџета предвиђено је асфалтирање путева у Богишу,Жуњу, Игрош,СтројинциБршани, Жиљци, улица Боже Јеличића,Влајковци(Ђорђевићи и Максимовићи),Ливађе, Радуње, у Рибарима ка Ђорђевићима, Град, Крива Река.

Такође пројектована је изградња тротоара у Златарима, Жиљцима ,Лепенцу и Брзећу, као и изградња мостова најпре у Лепенцу а затим у Дупцима и Кобиљу.

 

Планом капиталних инвестиција за 2022. годину обухваћене су неке од улица које нису  могле  да  буду заврше у 2021. из средстава локалног  буџета а разлог је или непотпуна техничка документација или нерешена  имовина или подземне инсталације што ћемо свакако  решавати у наредној години.

''Тренутно је расписан тендер  за три ули це у самом граду- улица Николе Пашића, асфалтирање у дужини 174м, улица Девет Југовића, асфалтирање у дужини од 67м и Косовска улица  179м.Завршена је пројектно техничка документација за асфалтирање улице Милосава Стевовића за коју ће се по добијању грађевинске дозволе , такође, расписати јавна набавка.Грађевинску дозволу је добила и улица Краља Петра код Урлана, али с обзиром да ту нису  решене  подземне инсталације, логично је да  сачекамо ЈКП да  одради свој део посла, изгради своје објекте, па да  онда  распишемо тендер за асфалтирање.''

 

 

У свом годишњем обраћању новинарима председница се осврнула и на постављање саобраћајне сигнализације.

''Упротеклој години постављено је и 13 огледала на следећим местима: скретање за Батоте у Лепенцу, улица Хајдук Вељкова, скретање за засеок Павловићи у Великој Грабовници, раскрсница Братиславе Петровић и Боже Јеличића, код Блица два огледала, раскрсница Војводе Мишића и Карађорђеве, скретање код Тачића у Дупцима, раскрсница Балканске и Расадничке,улица Београдска код куће Миљковића,улица Братиславе Петровић , кривина код сеоског гробља у Великој Грабовници, раскрсница улица Стари пут и Светислава Аздејковића.

У наредном периоду поставићемо у улици Девет Југовића, Златарима, Ботуњи, скретању за засеок Симићи у Рибарима  и свуда где буде било потребно.''

Такође, постављено је и   240 м заштитне ограде са стубовима и банкинама. У Расинској улици су постављена четири лежећа, а одрађен је и  пројекат саобраћајне сигнализације и  стационарног саобраћаја. У наредном периоду ЈКП ће обележити места и почети са наплатом  паркирања у граду.

 

 

У сарадњи са Градом Београд вратиће се функција простору који ће бити савремено опремљен и уређен на  око 4ха површине код одмаралишта  Врачар ,као и сам објекат,и то, како је рекла, '' Захваљујући пре свега председнику Републике који нас је посетио за Дане Бруса и који је поред реконструкције Врачара обећао и све остало што смо тражили: две трафостанице 35/10 на Јарму и у засеоку Доњи Лапчевићи у Лепенцу. Затим, асфалтирање око 15км путева, замена азбестно-цементних цеви у дужини од 6,6 км до Вигњишта, а такође је обећао и нови  ауто смећар који је недавно испоручен.''

 

 

 

Осим ауто смећара,  дара Министарства за заштиту животне средине,  ЈКП  је зановило  булдозер и два кипера, Општина је уступила  на коришћење 54 контејнера, а  значајна средства  су издвојена и за чишћење бране код језера и  дивљих депонија.

 

 

Поред обећаних трафостаница у Лепенцу и на Копаонику , Милосављевић је подсетила и да је у овој години изграђена трафостаница у Ливађу  и најавила проширење мреже јавне расвете у још шест месних заједница-  Крива Река, Велика Грабовница, Мала Грабовница, Брђани, Доњи Левићи и Горњи Липовац.

 

 

Како је покривеност  канализационом мрежом  свега 30 одсто, најављено је даље проширење као и почетак радова на реконструкцији и изградњи мреже за потребе постројења за пречишћавање отпадних вода чија изградња почиње 17.јануара.

Вредност овог пројекта је 8,6 милиона евра. Од тога  3.112.210е је за  канализациону мрежу а 5,5  милиона евра је за постројење. У реализацији пројекта са по 50 одсто средстава учествују Република Србија и ЕУ.

 

 

''Ово је један у низу капиталних инвестиција које ћемо реализовати у свом мандату. Поред гондоле,пројекта вештачког оснежавања стаза Бела река 1 и 2, поред водовода Вигњиште, трафостаница 35/10 на Јарму, у Лепенцу и Ливађу, реконструкције Врачара, овим постројењем и канализационом мрежом очистићемо наше реке и акумулацију Ћелије којом се снабдева велики део Расинског округа, око 200.000 становника , јер заштита природе је нешто што се мора поштовати.''

Председница Општине данас је најавила и скоро решење проблема депоније на Слави, проблема који, како је рекла, датира од 1970. године и као извесно решење навела регионалну депонију у Срњу.

 Локална самоуправа у минулој години учествовала је и у изградњи четири куће: Мији Ђидићу, Миливоју  Лазаревићу , породици Шабановић у Разбојни а на пролеће поред куће Шабановића остали су темељи за нову кућу још једној Ромској породици.

 

 

За 2022.годину планиран је буџет од 7.250.000 динара за осемењавање крава, осигурање усева  и ,оно што је ново, набавка пољопривредне механизације и приплодних грла. У 2021. години потписано је 244 уговора са  пољопривредним произвођачима где је из буџета општине издвојено  3.100.000 динара. За субвенције осигурања усева потписано је 128 уговора и у те намене је потрошено 2.5 милиона динара, док је 116 користило регрес за вештачко осемењавање крава где је потрошено 600.000 динара.

 

 

''Дому здравља смо поклонили ауто Дачиа Сандеро, за патронажну службу. У прилог побољшању здравстевне заштите  на територији наше општине издвојили смо средства у износу од 2 милиона  динара за инсталацију рендгена и пратећег софтвера . Рендген вредности 10 милиона динара је поклон Министарства правде,  а уплатили смо и пројекат техничке документације за енергетску ефикасност Дома здравља, такође, нешто више од 2 милиона динара. Поклонили  смо и један терапеутски ултра звук и дигиталну вагу за бебе.''

 

Током године на измаку Општина је учествовала   у реконструкцијама школа у Златарима,Разбојни,Лепенцу,Блажеву , Брусу, замењена је  столарија  у Игрошу, уведено грејање   у фискултурној  сали у основним  школама у Брусу и  Блажеву, а  урађен је пројекта енергетске ефикасности  за школе  у Разбојни  и  Блажеву.

 

 

''Трудимо се да  створимо најповољније  услове за рад наше деце и наставног и ненсатсавног особља и наша деца  имају савремено опремљен простор, топле просторије, нове табле, савремену пратећу опрему, затим улажемо у спорт, туризам, трудимо се да очувамо традицију кроз  бројне манифестације културне , туристичке и уметничке. Купили смо нову бину да Брус има своју, да не мора да троши новац за изнајмљивање, затим 20 етно кућица за наше традиционалне манифестације, нову опрему за Културни центра, организовали смо бројне представе за децу и одрасле едукативног и забавног карактера итд.

Радили смо на свим пољима у свим сегментима и настављамо даље са великим подухватима, а проблеме којих има свакодневно посматрамо  као изазове . Трудимо се да решимо све што је у нашој моћи, '' рекла је на крају председница Општине Валентина Милосављевић .

 

 

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE