Image
Аутор: Natalija

ГГ др ДУТА – ВРЕМЕ ЋЕ ПОКАЗАТИ КО ЈЕ КО

Jan-12-2022  |  Политика

Thumbnail 1

 

     

 

 

 

Одговор на наводе са конференције за медије председнице Општине.

 

Како су и најавили одмах по конференцији за медије председнице Општине Валентине Милосављевић од 27. децембра 2021.године, одборници СО Брус испред ГГ др Драгутин Радсосављевић Дута , Драгутин Радосављевић и Небојша Јовановић, обраћају се јавности саопштењем следећег садржаја:

 

''Христос се роди!
Као што смо обећали грађанима општине Брус и широј јавности, дужност нам је и обавеза као одговорни људи, као представници грађана који су нам дали поверење на изборима, а пре свега као људи који живе и раде у Брусу скоро пола века, да се обратимо јавности на наводе са конференције за медије председнице
Општине Брус , одржане дана 27.12.2021 године.

Прво бисмо позвали целокупну јавност, а пре свега грађане Бруса ма где они живели да погледају нашу конференцију за штампу  која је одржана дана 17.12.2021 године коју су пратили новинари РТВ Брус, Стварностонлајн и Брусонлајн, а коју је нажалост у видео издању пренео само сајт Брусонлајн,у писаном само Стварностонлајн . У том видео запису тачно се види шта су представници ГГ др Дута износили са конкретним доказима и чињеницама, одлукама, решењима која су сва била у скупштинским материјалима и да на основу одгледаног видео снимка сами просуде шта је ту речено злонамерно, лицемерно, сулудо, шта су ту подметачине, спиновања...За оне који је нису погледали, или немају времена или могућности дужни смо да појаснимо и образложимо податке изнете на њој као и неоснованост критике представника власти.

 

1. РЕАЛИЗАЦИЈА БУЏЕТА (ИЗВРШЕЊЕ)

На конференцији смо тачно изнели податаке, а који се тичу извршења буџета општине Брус за првих девет месеци (1-9) 2021. године, а оне се налазе у материјалу који су добили сви одборници за седницу одржану у месецу новембру,са ставкама где стоји:
- планирана средства, утрошена средства, преостала средства у буџету за 2021 годину за сваку област појединачно. (прилог извештај буџета јануар-септембар 2021. године )

На скупштинском заседању у новембру месецу смо указали да се приходна и расходна страна у извештају буџета за првих 6 месеци разликују за 10% (око 60 милиона динара) у корист прихода и упозоравали да треба да се реализују планиране инвестиције или ради ребаланс према појединим корисницима буџета којима су потребна додатна средства како би се решавали огромни наслеђени проблеми.

У извештају за првих девет месеци (јануар-септембар ) та разлика се повећала на 20% у корист прихода (скоро 130 милиона динара) и ту смо конкретно изнели које су то ставке где су огромне разлике између приходне и расходне стране.

Све то је изнето на конференцији за штампу са конкретним доказима из скупштинског матријала. Драго нам је ако су се неке инвестиције реализовале задњих пар месеци и повећала расходна страна, (како је изнето на конференцији председнице Општине Брус), али смо видели да су у буџету за 2022. годину и даље пренета велика средства око 130 милиона динара), а знамо колико је цена грађевинског материјала, цена асфалта и других услуга повећана на тржишту задњих пар месеци и да новац са временом све мање има вредност.

- Oдговор на питање о процентима испуњености буџета по ставкама :

Да поновимо још једном да износимо само званичне податке:

У извештају о плану и извршењу буџета за период јануара –септембар 2021. године на скупштинском заседању које је одржано у новембру месецу приказано је следеће: прилог извештај, а осврнућемо се на пар података и то:

1. Становање, урбанизам и просторно планирање:
планирано 6.350.000,00 динара - извршено 96.230.10 динара, преостало 6.253.769,00динара (
проценат извршења: 1,51%)

2. Локални економски развој
планирано 6.000.000,00 динара – извршено 100.000,00 динара, преостало 5.900.000,00динара (
проценат извршења: 1,66%)

3. Организација саобраћаја и саобраћајна инфраструктура
планирано 139.325.000,00 динара – извршено 24.604.431,94 динара, преостало 114.720.568,06 динара
(проценат извршења 17,6%)

 


 

На крају извештаја око реализације буџета за 2021. годину имамо обавезу да кажемо да ако је према речима председнице Општине Брус на конференцији за медије проценат извршења буџета повећан по горе изнетим ставкама, да се захвалимо што су наша ангажовања на седницама скупштине наше сугестије уважене и последњих пар месеци проценат реализације буџета се повећао и достигао планирани ниво.

 

2. ВРАЋАЊЕ ПЕТ МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА :

ГГ др Дута је два пута подносила допуну дневног реда у писаном облику за враћање пет месних заједница и то председнику Скупштине и секретару на почетку скупштинских заседања: 11.09.2020. год. и 22.09.2020 године, да би у месецу новембру 2020. године, на Скупштини одржаној дана 17.11.2020 године, услишен захтев и донета Одлука број :020-14/2020-I, о враћању пет месних заједница које су биле укинуте.

 

3. ПРОБЛЕМ ПАРКИРАЊА

Као што Вам је познато Скупштина општине Брус дана 10.03.2021 године донела Одлуку о паркиралиштима на територији општине Брус, где се у члану 8. став 3 каже: од дана ступање ове одлуке, Општинско веће ће у року од три (3) месеца да одреди јавна паркиралишта.
Такође на Скупштини одржаној дана 26.06.2021. године донето је Решење где се даје сагласност на Саобраћајни пројекат саобраћајне сигнализације за стационарани и динамички саобраћај за насељено место Брус, број: 404-86/2021-II oд 11.06.2021. године. Број решења скупштинске одлуке: 344-91/2021-I од 26.06.2021. године.
На основу свега горе изнетог и познатог са правом смо питали у име грађана зашто се не спроводе поменуте одлуке, када знамо који је проблем паркирања у Брусу а прошло је више од пет месеци.
Такође треба истаћи да један наш Одборник ради у ЈКП Расина, (ради али не доноси одлуке). Одлуку смо подржали и образложили наш став на Скупштини када је донешена, али да би се спровела Оснивач мора дати сагласност за примену коју треба да спроведе ЈКП Расина Брус.

 

4.КУПОВИНА КЊИГА И СТИПЕНДИЈЕ НАЈБОЉИМ УЧЕНИЦИМА

Одборници Г.Г др Дута су још на почетку године, када је усвајана Одлука да ученици општине Брус учествују у манифестацији Србија у ритму Европе у 2022 години предложила: да ако имамо средства за ту манифестацију боље би било да та средства доделимо најбољим ученицима наших школа или купимо бесплатне уџбенике за наше основце. Тада смо добили одговор, да је ово само Одлука која треба да се донесе, али није обавезна ако немамо средстава, а да ће општина Брус ако у току године буде прилива у буџету, наћи могућност за награде најбољим ученицима, као и за куповину књига.
На Скупштинском заседању одржаном 16.08.2021 године донета је Одлука да се за ученике првог разреда основне школе купе бесплатни уџбеници, а најбољим ученицима доделе награде за Дан општине Брус, што смо подржали, похвалили и предложили да та одлука важи за све наредне године, а не само за школску 2021/2022 годину како је било у скупштинском материјалу и да се сви заједно потрудимо да у наредним годинама то буде за сва четири разреда основне школе јер су средства минимална (нажалост због малог броја деце) око три милона динара на годишњем нивоу.

 

5.ПЛАНСКА ДОКУМЕНТАЦИЈА ПДР СРЕБРНАЦ, ЈАРАМ, ЗЛАТАРИ

Дана 28.05.2021 године на Скупштини општине Брус донете су Одлуке о приступању изради ПДР Јарам, ПДР Сребрнца, ПДР Златара у којима је стајала процедура и рок до кога треба то спровести, а то је три месеца. (значи до краја месеца августа су требали бити завршени и усвојени).
У месецу новембру, тачније, на Скупштини одржаној 02.11.2021 године, Скупштина доноси нову
Одлуку о изради измена и допуна ПДР Јарам, број одлуке: 350-174/2021-I без образложења предлагача шта је и зашто није реализован стари, ако је рок прошао у августу, због чега се доноси нов ПДР и продужава рок израде на пет месеци.

Нисмо добили одговор шта је са ПДР Сребрнац ако је рок за израду истекао у августу месецу 2021 године .

Једини одговор који смо добили био је за ПДР Златари,а то је да је био лош пројектни задатак и да је првобитном набавком било предвиђено мање средстава и из тог разлога се морала поновити јавна набавка.

За остала питања нисмо добили одговоре на Скупштини а знамо колико инвеститора чека на градњу на Сребрнцу и Јарму и да општина Брус и грађани губе огромне новчане приливе.

 

6. ОДГОВОР ПО ПИТАЊУ ДОМА ЗДРАВЉА БРУС

Као представник ове Групе грађана и као неко ко ради у Дому здравља Брус а због начина на који сте представили моје излагање као злурадо и злонамерно морам Вас упутити на чињенице: на основу искуства из буџета за Дом здравља Брус у 2021 години где се вршило пар ребаланса и повећања истог за потребе установе здравствене заштите а у циљу бољег планирања новог поставио сам питање за које сврхе је буџет планиран у 2022 години,да ли су средства намењена за пријем нових радника,набавку опреме,по којим приоритетима. За скупштинском говорницом сам рекао да износ од 10.300.000,00 динара, (1,29% од укупног буџета) сматрам недовољним у оваквој здравственој ситуацији јер,верујем,добро разумем потребе Дома здравља.

Подсетио бих Вас и да сам Вас питао за средства за набавку спирометра и лабораторијске опреме,не да би колегама било конфорније него због пружања боље услуге пацијентима.

Нови рендген апарат је добијен на конкурсу Министарства правде Републике Србије на основу средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења у укупном износу од 500.000.000,00 динара,Средства су додељена за 130 корисника по разним основама из целе Србије у месецу јуну, број решења које је донела Влада Р.С.:401-4783/2020, од 12. јуна 2020 године. Предходни рендген апарат био је стар 32 године.Такође је и већина Домова здравља у окружењу (Александровац,Трстеник...) добила нове апарате.Ви сте обезбедили средства за реновирање сале у којој је постављен нови рендген (не моје ординације) и за набавку дијагностичке радне станице,што је омогућило да значајно подигнемо број својих услуга (за око 50%) и значајно сманјимо трошкове.Све ово износим да бих објаснио да личне користи у томе,а како произилази из Вашег излагања,нисам имао.

 

7.ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕШто се тиче заштите животне средине очигледно је да нашу изјаву нису схватили, а можда и разумели ,коме је она намењена и значај исте. Сви смо свесни значаја здраве природе (вода, земља, ваздух) као и бројних проблема да одржимо исту.Наша изјава је упућена свим грађанима који деле нашу забринутост за ово,суштински важно питање и онима који се већ на терену сусрећу са огромним тешкоћама.Имали смо потребу да се огласимо о овој,данас актуелној теми и пружимо подршку свима онима који се боре за те вредности.

 

 

Уместо да грађани општине Брус добију одговоре на постављена питања око: озакоњења објекта, гасовода, привремених објекта, субвенција за пољупривреду....итд Ми, који смо представници грађана, а не политичких партија добили смо разне етикете ...

И,, на крају, да се осврнемо на то да ли су сви они који различито размишљају и имају своје право на то : злуради, зависни, лицемерни ....? (време иза нас, а и испред нас ће то показати).

Енергију мржње, спиновање, подвале и остала етикетирања које смо добили нећемо да коментаришемо јер нама то не приличи, а оном ко је изрекао нека је на част. Брус је мало место сви се међусобно знамо а, народ и грађани Бруса ће о томе дати суд.

На крају желимо да кажемо нашим грађанима, да се ГГ др ДУТА бори за све становнике општине Брус, јер сматра да нас има врло мало да би се делили, да иза сваке изговорене речи стоји и зато смо више пута тражили да се Скупштинска заседања јавно преносе како би грађани Бруса имали увид ко и како заступа њихове интерсе .

Жао нам је што су наше добронамерне критике схваћене као напад, а не као прилика да се поправи и унапреди живот грађана Бруса.

У нади за бољом и здравијом 2022. годином, за већом транспарентношћу и истинитошћу Група грађана др Дута ће се борити за истину, правду, поштење и свих пет принципа који су били на почетку нашег окупљања и на услузи је свим грађанима општине Брус.

 

Брус, 10.01.2022                                                                                                                                          Одборници ГГ др ДУТА

                                                                                                                                                                        Драгутин Радосављевић

                                                                                                                                                                         Небојша Јовановић

 

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE