Image
Аутор: Natalija

ИМА ЛИ НОВЦА ЗА РАД ДНЕВНОГ БОРАВКA?

Nov-01-2022  |  Друштво

Thumbnail 1

 

     

 

 

Дневни боравак Удружења ''Пчелица'' прекинуо са радом.

 

Дневни боравак Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима општине Брус  јутрос је први пут  од почетка рада 2008.године принудно без корисника и радника.

Наиме, од петнаест корисника  који су свакодневно возилом  Удружења  долазили у Боравак, јутрос  су дошла само два за које су превоз обезбедиле породице.

''Ми више немамо средства за редовно функционисање,'' каже секретар Тања Миленковић Ђокић и додаје,'' Средства која су нам одобрена буџетом Општине Брус  за 2022.годину  довољна су за девет месеци рада. Заједно са мном овде раде још четири особе на уговор. Имамо возило за које немамо новца да купимо гориво.Новим ребалансом буџета нису нам одобрена додатна  средства потребна за функционисање до краја године, па су радници и корисници јутрос остали код својих кућа. ''

На покушај stvarnostonline да ступи у контакт са председницом Општине Валентином Милосављевић упућени смо на шефицу Одсека за финансије Весну Лазаревић која  до новог буџета не види излаз из ове ситуације.

''Општина је  испунила  све што је у складу са  законом. У фебруару месецу између Општине и Удружења склопљен је Уговор  на 4,5 милиона динара који  не може да се анексира. Удружење је  средином прошле године имало међународну донацију. Први део је уплаћен прошле, а други ове године. У јуну су по конкурсу за финансирање удружења  добили још 10.000 динара. По Уговору је преостало још 500.000 динара што ће им бити уплаћено у новембру месецу, одмах по правдању утрошка средстава за претходни месец.Удружење ''Пчелица'' није  индиректан буџетски корисник  и није подложно  ребалансу буџета. Оно што је законом дозвољено Општина реализује.У припреми је буџет за 2023. годину. У овом тренутку не могу да кажем која су средства намењена за ову позицију,'' закључује Лазаревић.

На питање о поменутим средствима донације,Миленковић  Ђокић наглашава да су средства у износу од 1.836.805,53 динара била додељена од стране SWISS PRO за реализацију пројекта Ублажавање последица COVID-19 и односила су се на нових  11 корисника.Већи део средстава био је уплаћен током 2021.године, а исплатом преосталог дела , од око једне трећине,  пројекат је завршен у фебруару месецу.

''Дневни боравак се финансира на основу јавне набавке за услуге социјалне заштите коју расписује  Општина.Ове године смо за боравак 15 корисника, по месечној цени од 33.333,33 динара  ,која је ,са сигурношћу и потпуном одговорношћу, могу рећи, најнижа у Србији, конкурисали за неопходних 6 милиона динара.Одобрено нам је 4,5 милиона уз обећање да ће ребалансом  бити обезбеђена  додатна средства,''појашњава Миленковић Ђокић уз опаску да је поменутих 10.000 динара додељено Удружењу за помоћ МНРО ''Пчелица'' по конкурсу за суфинансирање пројеката и рада  удружења у текућој години и да то нема никакве везе са Дневним боравком, а све и да има,како се представља,  то су занемарљива средства у односу на свакодневне потребе и трошкове боравка 15 корисника.

''У покушају да  проблем решимо договором  наишли смо на зид ћутања надлежних,тако да  нам, услед једностраног прекида комуникације, није преостало ништа друго него да прекинемо са радом. До када , видећемо,''завршава  секретар Дневног боравка.

 Подсетимо,  Дневни боравак Друштва за помоћ  ментално недовољно развијеним лицима општине Брус ''Пчелица''  у веома тешким условима, у подруму ђачке кухиње,  почео је са радом још 2008. године, да би заједничким средствима ЕУ и Општине Брус  уз велико  залагање  родитеља  на постојећој локацији никао нови објекат  који је задовољио  све стандарде за лиценцирани боравак 15ментално недовољно развијених особа  и рад неопходног стручног  и помоћног особља.

Потребе Дневног боравка су финансиране из буџета Општине Брус на основу јавне набавке за услуге социјалне заштите, укључујући бројне донаторе који су такође давали свој допринос  његовом опстанку.

Ситуација, попут ове, никоме не служи на част, а најмање прија крајњим корисницима који су у Дневном боравку, далеко од  предрасуда друштва, свили свој кутак радости, дружења, среће, осмеха, присности, осећања заједништва, и како рече један од  забринутих родитеља,пронашли ''свој животни ослонац''.

Да  ли је потребан  јачи разлог да се решење овог проблема,до кога ни по коју цену није ни  смело  да дође, пронађе што пре?

 

Miletic

 


WEB PREPORUKE